Nieuwsberichten
Coalitie van brancheverenigingen heeft geen vertrouwen in aanpassing nieuwe zzp-wet: ‘Na het Uber-arrest is wet VBAR overbodig’
Samen met ABU, NBBU, RIM en VvDN luidt Bovib de noodklok over de voorgestelde aanpassing van de zzp-wet door minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Zij pleiten ervoor nieuwe criteria achterwege te laten, het rechtsvermoeden van werknemerschap snel in te voeren en ondertussen te werken aan een modern sociaal stelsel.
“De manier waarop minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) de zzp-wet wil aanpassen, leidt niet tot verbetering”, zegt Stef Witteveen, bestuurslid van de VvDN. “Door de aanpassing zou de wet beter moeten aansluiten bij een recente uitspraak van de Hoge Raad in de Uber-zaak, maar er moet veel meer gebeuren om dat voor elkaar te krijgen. Voer zo snel mogelijk het rechtsvermoeden van werknemerschap onder een bepaald uurtarief in, laat de nieuwe criteria achterwege.”
Witteveen spreekt namens de coalitie van brancheverenigingen ABU, Bovib, NBBU, RIM en VvDN. Zij behartigen samen de belangen van uitzenders, detacheerders en andere intermediaire dienstverleners. Zij maken zich zorgen over het huidige zzp-beleid en de ontwikkelingen rondom het wetsvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR). Daarom stuurde de coalitie een position paper met feedback en verbeterpunten aan Tweede Kamerleden en beleidsmedewerkers.
Nieuwe criteria inmiddels overbodig
Er zijn twee directe aanleidingen: het zzp-debat in de Tweede Kamer aanstaande donderdag en de Kamerbrief van minister Van Hijum vorige week. Daarin beschrijft de SZW-minister hoe hij het wetsvoorstel wil aanpassen.
Vele deskundigen vinden dat de ‘beoordeling arbeidsrelatie’ (het eerste deel) eigenlijk best al helder is en geen wettelijke verduidelijking nodig heeft. Zeker na de recente Uber-uitspraak. “Met het Uber-arrest heeft de rechter alle inhoudelijke onduidelijkheid over werken met zzp’ers weggenomen”, zegt Alexander Kist (VvDN). “De nieuwe criteria van de wet VBAR zijn dus eigenlijk overbodig.”
“Het doel van verduidelijking wordt niet gehaald”, zegt Margreet Drijvers (ABU). “De jurisprudentie geeft al voldoende kaders om tot een juiste kwalificatie van de arbeidsrelatie te komen. Codificering ervan in deze wet voegt daar niets aan toe en leidt ook niet tot meer rechtszekerheid. Een radicale aanpassing van het arbeidsrecht is dan ook een flinke inbreuk op het proportionaliteitsbeginsel. Dat lijkt ons niet de bedoeling.”
Knip VBAR in tweeën
“De wettekst moet echt grondig aangepast worden om aan te sluiten bij jurisprudentie”, benadrukt Bart Smals, directeur van Bovib. “Het is veel makkelijker en effectiever om het wetsvoorstel op te knippen. De VBAR bestaat namelijk uit twee delen: een toetsingskader met criteria en een rechtsvermoeden van werknemerschap onder een bepaald uurtarief. Wij adviseren: laat die criteria voor wat ze zijn, voer zo snel mogelijk dat rechtsvermoeden in.”
De coalitieleden zijn het eens dat het rechtsvermoeden de positie van de kwetsbare werkenden aan de basis van de arbeidsmarkt verbetert. “Het uurtarief hangt tenslotte samen met de onderhandelingspositie en benodigde bescherming van zzp’ers”, zegt Désirée Simons van de RIM. Ze verwijst naar een recent rapport van SEO Economisch Onderzoek dat aantoont dat zzp’ers met lage uurtarieven vaker indicaties van werknemerschap vertonen. Simons: “Voer dit deel van het wetsvoorstel daarom snel in.”
De suggestie om de wet VBAR op te knippen is al vaker besproken in de politiek. Er is weinig weerstand tegen dit deel van de wet.
Sociaal stelsel voor alle contractvormen
Tot slot adviseren ze het kabinet te werken aan een fiscaal-sociaal stelsel voor alle contractvormen. “Geef iedereen zekerheden, bescherming en verplichtingen, ongeacht of je werkt als zzp’er, werknemer of uitzendkracht”, zegt Jurgen Warmerdam (NBBU). “Dat is de oplossing om de arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken en het sociale stelsel te waarborgen. Dit verlaagt de druk op de juiste kwalificatie van de arbeidsrelatie, zorgt voor bescherming van kwetsbare werkenden en geeft werkenden meer keuzevrijheid.”
De coalitie denkt daar graag over mee. Simons: “Het is tijd voor regelgeving die de arbeidsmarkt echt vooruit helpt.”
Reacties
Log in om de reacties te lezen en te plaatsen